Hvor kommer problemerne fra?

Mange spørger hvor deres hests bevægemæssige problemer kommer fra. Det er åbenlyst, når hesten har været udsat for et traume som eksempelvis at vælte i traileren, glide, styrte på springbanen eller måske har en skæv benstilling, hvor det på logisk vis vil påvirke hestens måde at bevæge sig på.

Men i langt de fleste tilfælde, er svaret sjældent så klokkeklart. Hesten er nemlig påvirket af mange forskellige faktorer, når det kommer til bevægelsesproblemer, som typisk vil være en kombination af forskellige parametre. 

“Din hests krop er en refleksion af alle de faktorer som påvirker den, og især af måden den bruger sig på i bevægelse”

Hos langt de fleste heste jeg kommer hos, er der tale om ‘overuse’ – altså at dele af kroppen er blevet overbelastet og brugt uhensigtsmæssig over en længere periode. Det vil medføre spændinger, kompensationer og låsninger rundt omkring i hestens krop, som så igen vil skabe overuse i et nyt område af kroppen. Symptomerne og problemerne vil ofte komme snigende, hvilket gør dem ekstra svære at spotte. Det er sandsynligvis årsagen til, at problemer i hestens krop i mange tilfælde kan gå uopdaget hen i en længere periode, indtil hesten siger så klart fra, at ingen er i tvivl om, at noget er galt.

Sådan undgår du en sniger

Problemerne kommer altså ikke ud af det blå fra den ene dag til den anden, og derfor kan det betale sig som rytter at være ekstra opmærksom på hesten, hvis du vil være på forkant.
Første skridt på vejen er, at være bevidst om, hvad der egentlig er med til at påvirke din hest og hvordan. På den måde ved du, hvilke områder du skal holde særligt øje med.

Hesten påvirkes af mange forskellige faktorer - som hesteejer bør du holde skarpt øje med dem alle.

Som du kan se på illustrationen ovenfor er der flere parametre i spil, når det kommer til hestens bevægemæssige sundhed. Og det er præcis dem, du som rytter skal sørge for at have ekstra opmærksomhed omkring, for at sikre at din hest hele tiden er i en balanceret tilstand, hvor den er mindre disponeret for belastningsproblemer og skader.

Der er mange faktorer at holde styr på – især fordi faktorerne ikke kun påvirker hesten men også hinanden.

Jeg oplever især 4 af faktorerne som går igen, hos de heste jeg som fysioterapeut møder, og det er derfor disse, jeg råder dig til at have ekstra fokus på.

 • Træning

  For højt træningsniveau, ensformigt arbejde og træning med nedsat bevægelighed eller ‘låsninger’ er tre af de store ‘syndere’, jeg oftest oplever ude hos hestene.
  Er træningsniveauet for højt for hesten, vil den arbejde mere kompensatorisk end opbyggende, ganske enkelt fordi hestens krop endnu ikke er stærk nok til at udføre det den bliver bedt om. Det vil sige, at den forsøger at løse opgaven, men gør det på en måde, hvor den i stedet for at udvikle sin muskelmasse, der hvor det er meningen, belaster knogler, sener og led og samtidig aktiverer de forkerte muskelgrupper.
  Til en start vil det ofte ‘kun’ give problemer med muskelsmerter og låsninger, hvor det på den lange bane giver overbelastningsskader på knogler, sener og led.

  Det kan være svært at vurdere, hvad den enkelte hest er klar til, hvilke udfordringer den har, og hvor fokus bør være i dens træning. Vejledning fra din underviser og hestefysioterapeut vil kunne hjælpe dig godt på vej.

 • Udstyr

  Især sadlen er noget af det som hurtigt kan lave rod i hestens krop. Med en sadel som ligger på en måde, hvor den trykker hesten, vil ryggen og hele overlinjen ikke kunne arbejde optimalt og vil deraf blive inaktiv. Hesten vil låse, begynde at bruge sig forkert, og muskulaturen udvikler sig uhensigtsmæssigt. Derfor spiller sadlen en afgørende rolle for hestens mulighed for sund og opbyggende træning.

  Næsebåndet på hovedtøjet er også en af de ting, som spiller en stor rolle. Er det for stramt, vil det blandt andet forhindre kæbens mulighed for at bevæge sig, og netop kæbens bevægelighed er vigtig når det kommer til at stilling og samling. Her er nakkens bevægelse nemlig afhængig af, at kæbeleddet også kan bevæge sig. Kan det ikke det, vil hesten udvikle spændinger og bevægemæssige problemer i nakken.

 • Tænder

  Hver gang hesten skal stille sig i nakken eller samle sig, har den behov for, at kæben har fuld og fri bevægelighed. Begrænses kæbens bevægelighed, som oftest på grund af tandproblemer, eller problemer med muskulatur og nakke, kan hesten ikke arbejde korrekt og vil begynde at belaste uhensigtsmæssigt i andre områder – overuse.
  Derudover skal tænderne selvfølgelig sørge for, at det foder som vi giver hesten, via kværnebevægelsen fra kæbe og tænderne, bliver bearbejdet således, at hesten har mulighed for at udnytte næringsstofferne korrekt. På den måde kan vi hjælpe til at bl.a. muskulaturen får den rette næring, og derved har forudsætningerne for at blive opbygget, når vi træner.

 • Hove

  Hovene har stor betydning for ‘balancen’ i resten af hestens krop. Hove i alverdens ubalancer skaber et unødigt skævt træk i hele kroppen, som hesten er nødt til at kompensere for et andet sted. Det vil altså ikke kun påvirke hestens benstilling og kropsholdning, men også måden den bevæger sig på. 

Et problem kommer sjældent alene

Som tidligere nævnt er det sjældent kun én faktor som er i spil. Oftest vil det være en kombination af flere ting. Eksempelvis vil et sadelproblem give en inaktiv overlinje, som medfører at hesten begynder at bruge sig kompensatorisk, belaste forben og måske ende ud med en forbens-seneskade.

Det kan også være, at hesten går og spænder imod og aktiverer de forkerte muskler for at kunne holde balance, og så vidt muligt udføre den opgave vi beder den om. Overlinjen bliver stiv og inaktiv og hesten mister derved sving. Muskelbalancen bliver dårlig. Hestens kropsholdning påvirkes og dermed også sadellejet ‘udformning’. Sadlen begynder at trykke…

Eller hesten som går med forkert vinkel på hovene, for små sko osv. vil for at aflaste forbenene begynde at bevæge sig mere stift i forparts-muskelslyngen. Hesten mister sin fjeder og mulighed for korrekt bæring. Overlinjen bliver inaktiv, og er du uheldig, så vil sadlen som følge af den inaktive overlinje også begynde at lave rav i den.

Hele hesten hænger sammen

Ovenstående er blot en kort uddybelse af, hvordan nogle af faktorerne kan påvirke hestens krop og hinanden. Det giver forhåbentlig et billede af, at de problemer du kan opleve hos din hest sjældent er så simple, som de umiddelbart kan synes, og derfor sjældent er simple at løse.

Fordi hesten hænger sammen som den gør, vil der altid være påvirket mere end én faktor, når du oplever problemer med din hest. Når det kommer til forebyggelse, er du derfor nødt til at have styr på alle de områder som kan være i spil. På den måde kan du i høj grad påvirke din hest til at have en krop, som kan bevæge sig på en sund og holdbar måde.

“Benyt dig af den viden, som hver fagperson har. Lyt til deres observationer og forslag til, hvordan netop din hest kan hjælpes bedst til at komme i balance, eller til fortsat at være det”

Hvem er i din hest’s team?

Som helt almindelig hesteejer, er det umuligt at have tilstrækkelig viden omkring sadler, fodring, træning bevægelse osv., til fuldt ud selv at kunne vurdere tilstanden af de forskellige faktorer, som påvirker hesten.

Min opfordring til dig er derfor; hav et fast team tilknyttet, så du forebyggende får opfanget problemer, inden de når at udvikle sig. Brug de heste-professionelle som sparringspartnere, og lad dem endelig samarbejde på kryds og tværs – jo flere forskellige faglige vinkler på en (kommende) problematik, desto bedre.

Sørg for at have faste aftaler med din sadelmager, behandler og tandlæge på lige fod med, at du har faste intervaller med smed og vaccination. Få vejledning til fodring af din hest. Er der ikke korrekt brændstof på motoren, så kører den selvsagt ikke optimalt.