Overser du symptomerne?

Mange heste har problemer i kroppen uden, at du som rytter er klar over det. Led og muskler som ikke kan arbejde og bevæge sig optimalt, er hverdag for mange heste.

Over tid vil låsninger og manglende bevægelse ikke kun give problemer i ridning, men samtidig også være grobund for belastningsrelaterede skader og slid i hestens led. 

Netop derfor er det vigtigt at du som rytter, ved hvornår din hest har brug for hjælp til kroppen.

Men desværre er rigtig mange ikke klar over, hvad de skal være opmærksomme på, og de fleste får derfor sendt deres heste for sent afsted til fysioterapeut. Det er super ærgerligt, for ofte er hesten nået til et punkt hvor bevægelses problemerne i kroppen er omfattende og komplekse. Samtidig med spænder det ben for ridningen og er medvirkende til at hesten oplever stort ubehag eller smerte fra kroppen.

‘’Hesten kan ikke selv bede om hjælp, hvis den oplever smerte eller ubehag i sin krop. Derfor er det vigtigt, at du som hesteejer, kender symptomerne på, når hesten har brug for hjælp til at få løsnet op i kroppen’’

Det skal du være opmærksom på

Jeg tror mange af os kan blive enige om, at det ville være lidt nemmere, hvis vi bare kunne spørge hesten og den kunne fortælle om, hvordan den havde det – Men sådan er det ikke helt. Derfor må du som hesteejer være ekstra opmærksom, så du kan opdage problemer i den tidlige fase og tage dem i opløbet.

Et af de første hint om, at noget er på vej i den forkerte retning er, når hesten begynder at ændre adfærd. Så når din hest begynder at sige fra eksempelvis i ridningen, sparker efter din schenkel når du lægger den til, ikke vil have sadel på etc, så er det der du være ekstra opmærksom, for den prøver at fortælle dig noget. 

Udover den ændrede adfærd, så er der 5 andre typiske tegn, som jeg ser går igen hos de heste som har problemer med låsninger og manglende bevægelse i kroppen.

5 tegn du ikke må overse

  • Stivhed
   Når hestens opleves stiv i sin krop, er det en måde at sige fra på. Hvis leddene ikke kan bevæge sig som de skal, musklerne strammer eller gør ondt, eller at træningsopgaven ganske enkelt er for svær ift. hvad kroppen kan, så vil hesten reagere ved at stive sig. En stiv hest giver selvsagt ikke smidighed og sund bevægelse. Mange oplever det oftest markant værre i den ene side. 
  • Modvilje
   Hesten er ikke med på de opgaver du stiller den. I mange tilfælde, vil hesten sige fra når opgaven ikke matcher det kroppen kan håndtere. Derfor kan ‘modvilje’ være en indikation på, at kroppen ikke fungerer som den skal. 
  • Muskler
   Hestens muskler er noget af det ‘nemmeste’ du som rytter kan holde øje med. Når muskulaturen ikke udvikler sig som den skal – både i størrelse og placering, så er der noget galt. For at hestens kan bevæge sig på en måde der på den lange bane er sund, er den nødt til at have den rette ‘Muskelbalance’ – dvs placering og fylde af muskulatur ift. det træningsniveau hesten bruges på.
  • Asymmetri
   Skæve heste har brug for hjælp til at blive rettet, så de igen kan bruge og belaste kroppen hensigtsmæssigt. Skævheder som ikke rettes på, vil på sigt give uoprettelige skader i hestens led oftest i form af slid.
  • Bliver sur ved sadelpålægning
   En hest som reagerer ‘surt’ vil ofte være en indikator på, at sadlen eller den påvirkning der sker under ridning i ryggen, giver stort ubehag for hesten.

Kan du genkende nogle af tingene fra din hest?

Virker det velkendt? Så er det tid til at reagere, hvis du vil komme problemer og overbelastningsskade i forkøbet.

Ved at spotte problemer i opløbet, vil det i langt de fleste tilfælde nemlig kræve et kortere behandlingsforløb for din hest, og den vil være hurtigere tilbage til en velfungerende krop!