Behandling

Hestefysioterapi & osteopati

Bestil tid

Hvad kan jeg tilbyde som hestefysioterapeut?

Som hestefysioterapeut hjælper jeg heste, der har problemer når de bevæger sig, til at få en mere velfungerende krop. Jeg arbejder ud fra en helhedsorienteret tilgang, med udgangspunkt i at hele hesten hænger sammen. I mit arbejde møder jeg dagligt heste, hvor ridningen er gået i hårknude, hesten har haft sadeltryk, en skade eller noget helt 4.

Når det skal gennemskues, hvorfor hesten på afvigende vis, opfører og bevæger sig som den gør, er det nødvendigt med en grundig undersøgelse, for derefter at kunne udføre en målrettet behandling.

Jeg arbejder udelukkende med raske heste. Så er din hest halt, syg eller skadet, er det dyrlægen som skal tilse den. Derfor vil du også opleve at jeg i tilfælde med den mindste tvivl, sender din hest videre til dyrlægen, istedet for fysioterapeutisk behandling.

 

Hesteejeres erfaring med behandling

Læs flere udtalelser

 

Hele hesten undersøges

Når det kommer til bevægelse og kompensationer, er hesten en kompleks størrelse. Hele hesten hænger sammen; det betyder at problemer ét sted, vil påvirke resten af hestens krop, og via kompensationer skabe nye problemer. For at finde hoved og hale i, hvilke af hestens kropslige udfordringer, der er kompensationer, og hvad der er hovedproblemet, er en grundig undersøgelse af hele kroppen nødvendig.

Undersøgelsen omfatter både at se hesten i bevægelse og stilstand. Derudover mærkes alle hestens led igennem; Bevæger de sig nok?, bevæger de sig med rette kvalitet? Det omkringliggende væv; muskel fascie etc. undersøges ligeledes for at få indblik i bla. hestens stramheder.

“Som hestefysioterapeut har jeg en omfattende viden om hestens anatomi, biomekanik og fysiologi. I kombination med min kliniske ræssonering og manuelle færdigheder gør det, at jeg kan tilbyde en velkvalificeret undersøgelse og behandling af din hest”

Fysioterapi er ikke én behandlinsteknik

Behandlingen vil afhænge af din hests problem, men vil typisk bestå af en kombination af osteopati samt forskellige fysioterapeutiske teknikker. Osteopati er helhedsorienteret undersøgelses- og behandlingsmetode, som i praksis minder om en blid form for kiropraktik. Kombinationen af fysioterapi og osteopati, hjælper hestens krop med at genoprette funktionen af led, muskler, fascie etc., for derved at sikre fuld og optimal bevægelse hos hesten.

Hvornår kan fysioterapi hjælpe?

Det er relevant at vælge en hestefysioterapeut, hvis man oplever at hesten er problematisk i ridningen, har stået med en længerevarende skade, hovbyld etc., eller hvis man bare vil komme på forkant med problemer i bevægeapparatet.

Nogle af de typiske problemer man kan opleve i ridningen, og som indikerer at hesten har problemer i kroppen er:

 • Føles stiv på den ene volte
 • Har svært ved at bruge ryggen korrekt
 • Har haft sadelproblemer
 • Slår fra, er modvillig og vil ikke tage bæring
 • Syner skæv i skellet eller muskulatur
 • Virker ‘låst’ i kroppen

 

Fysioterapeutisk behandlingsforløb

Behandlingsforløbet vil altid være individuelt og afhænge af den enkelte hests udfordringer. Hvis hesten har haft et længerevarende problem, skal der oftest flere fysioterapeutiske behandlinger til, før den er tilbage på sporet. I et typisk behandlingsforløb, ser jeg oftest hestene 2-3 gange, efterfulgt af en opfølgning nogle måneder senere. Mellem mine besøg vil du som rytter oftest få øvelser, der understøtter min behandling, som du skal lave med hesten indtil vi ses igen.
Mange ryttere vælger efterfølgende at få hesten tilset med faste intervaller, for at komme større problemer i forkøbet.

Hesten vil typisk have behov for 2-3 fridage efter behandlingen afhængigt af dens problem.

Sådan foregår undersøgelse og behandling

Den fysioterapeutiske behandling varer typisk 1,5 time. I nogle tilfælde kan førstegangsbehandling tage op til 2 timer.

 

Journal

Anamnese

Du er din hests repræsentant! Alle heste er forskellige, og derfor er det vigtigt for mig at få viden om præcis din hest. Vi får en dialog om hvad du bruger hesten til, dens fysiske tilstand samt hvilke problemer du oplever med den etc. Har hesten haft tidligere skader er det vigtigt at du nævner det. Medbring gerne røntgen, diagnosebeskrivelse fra dyrlæge mv.

Jennie snakker med Mia om hestens problemer
Hesten under lup ikon

Bevægelsesanalyse

I bevægelse vil jeg gerne se hesten mønstret i forskellige gangarter. Både på lige spor, volte og evt. i longe. Det giver mig en indikation for, hvor problemerne er lokaliseret og hvordan de påvirker hestens måde at bevæge sig på. I nogle tilfælde ses hesten også under rytter 
(Det vil da være aftalt på forhånd).

Jennie analyserer hentens bevægelse
Behandler strækker hestens ben

Undersøgelse og behandling

Jeg undersøger alle hestens led fra mule til hale; bevægeligheden i hvert enkelt led samt de omkringliggende strukturer testes og behandles efter behov. På den måde kommer jeg både rundt om de problemer, som allerede har forplantet sig i hestens krop, og dem som er godt på vej til det. Jeg retester altid, for at sikre mig at jeg er kommet igennem med behandlingen.

Jennie behandler Louis med hestefysioterapi
Ur ikon

Vurdering af videre forløb

Du får altid min faglige vurdering og anbefaling af din hests videre forløb. Jeg tager stilling til, om hesten har brug for flere behandlinger, samt om der bør inddrages andre faggrupper for at løse hestens problem – det kan eks. være sadelmager, tandlæge etc. Derudover vil eventuelle træningsanbefalinger/øvelser blive gennemgået, så du føler dig sikker i, hvordan de skal udføres.

Mia går med sin hest Louis efter hestefysioterapi

Praktisk information

For at jeg kan give din hest, den bedst mulige behandling, er det vigtigt at du sørger for at:

 • Hesten er tør og ren.
 • Behandlingen kan finde sted i tørvejr på tørt og plant underlag.
 • Behandlingen ikke er booket samme tid som der fodres eller er meget andet uro i stalden.
 • Hesten håndteres af en hestekyndig person (hvis ejer ikke kan være til stede).
 • Hesten ikke har været i medicinsk behandling eller vaccineret ugen op til behandling.

Se referencer eller læs mere om mig.

OBS – Jeg arbejder udelukkende med raske heste.

Så er din hest halt, syg eller skadet, er det dyrlægen som skal tilse den. Derfor vil du også opleve at jeg i tilfælde med den mindste tvivl, sender din hest videre til dyrlægen, istedet for fysioterapeutisk behandling.

Jeg behandler kun halte heste og ifolede hopper i samråd med din dyrlæge.

Jeg behandler desværre ikke shire, ardenner, jyder og de andre helt store hesteracer.

Bestil tid