Hvorfor er symmetri vigtigt?

Stort set alle heste jeg møder, er i en eller anden grad asymmetriske i deres måde at bevæge sig på. De færreste hesteejere er selv klar over det.

At kigge efter symmetri i hestekroppen er vigtigt, fordi det fortæller noget om, hvordan hesten bruger sig i bevægelse. Det kan bruges som en indikator for, om hesten rent bevægemæssigt er velfungerende i sin krop eller ej. Hos en symmetrisk hest, vil kroppen som udgangspunkt blive belastet på den måde, som den er beregnet til. Det giver hesten de rette forudsætninger for eksempelvis at kunne bruge sig ens på begge volter, samt lystre de signaler rytteren giver den.

Asymmetri = symptom på problemer

En asymmetrisk hest er en indikation på, at noget er galt et eller flere steder i dens krop. Når hesten har dysfunktioner, eksempelvis låsninger i kroppen, vil der opstå kompensationer. Det vil medføre, at den bevæger sig uens og asymmetrisk. Det er ret uhensigtsmæssigt, fordi kompensationer danner nye kompensationer, hvorved problemet vil sprede sig, og blive mere omfattende end det var til at starte med. Netop derfor er det vigtigt, at vi som ryttere kan spotte asymmetri, så vi kan få gjort noget ved det.

En hest med skævt bækken før og efter behandling. Hesten ville pludselig ikke længere springe, og ejerne vidste straks at noget var galt.

Kend symptomerne

I mange tilfælde kommer asymmetrien til udtryk som problemer i ridningen. Det er som regel her rytteren ligger mærke til det første gang. Oftest opleves det, at hesten har sværere ved at gå på den ene volte fremfor den anden, at den skyder bagparten ud, ikke træder ind under sig osv. I mange tilfælde kommer symptomerne løbende og bliver gradvist forværret.

“Det er ikke altid, at ryttere tænker over, at adfærden sandsynligvis skyldes, at hesten har problemer med at bevæge sig. Ofte hører jeg ryttere forklare, at hesten bare er fræk og derfor ikke vil runde sig, tage bæring osv.”

Sådan kan du selv spotte asymmetri

Der er flere ting som kan indikere, at hesten har problemer med sin krop. Hvis du har svært ved selv at se ændringer i hestens bevægemønster, er dette en god tommelfingerregel: når hesten føles markant bedre på den ene volte end den anden, eller er dårlig på begge, så er der et problem.

Derudover kan man kigge mere specifik efter følgende symptomer:

  • Hesten ser skæv/uens ud i stilstand
  • Hesten har svært ved at runde sig på den ene volte fremfor den anden
  • Hesten har uens skridtlængde
  • Hesten har svært ved at springe an i galop på den ene volte
  • Hestens bagpart bevæger sig uens når det ses bagfra

Uens bagpart – Eksempel fra praksis

Hesten på billedet nedenfor er et meget illustrativt eksempel på uens bagpartsbevægelse. Hesten var urent gående og havde især problemer med skævheder og nedsat bevægelighed i bækken-/lændeområdet.

Skæv hest i trav
Hesten ses her mønstret i trav. Billederne viser samme moment i traven, og asymmetrien i bagpartens bevægelse er tydelig

Billederne ovenfor viser samme moment i trav. Det er tydeligt at der er stor forskel på mængden af bevægelse i hestens bagpart.

Når der er problemer i bækkenet, er der oftest også i lænden – denne hest var ikke en undtagelse. Udover at det venstre bagben ikke kunne træde helt op i forbenets spor, var lænden stiv i sidebøjning på venstre.
Efter hesten blev rettet igennem i hele kroppen, var den igen rentgående.

Hvis du (også) er en af dem, som har en asymmetrisk hest, vil jeg anbefale dig at få den tjekket igennem. På den måde får du taget hånd om de problemer hesten har, inden det udvikler sig til skader, overbelastninger eller bare trælse rideture.