Heste skal ikke være behandlings junkies

Der er kommet et stort fokus på, at hestekroppen også har brug for en hjælpende hånd i ny og næ, for at kunne fungere optimalt. Det er et stort skridt i en god retning for hestevelfærden!

Men – jeg møder flere og flere heste som får, eller har fået, ualmindelig meget kropsbehandling, oftest med relativt korte intervaller og i et setup, hvor hesten er blevet afhængig af det, for at kunne fungere.

Dét får mig til at studse og stille spørgsmålstegn.

For bag behovet for kropsbehandling ligger altid en årsag – og netop dén, er vi som hesteejere nødt til at være lidt mere nysgerrige på, for at kunne hjælpe vores heste bedst muligt.

Pas på du ikke behandler dig til et større og mere alvorligt problem

Nu tænker du måske; “ohh, shit, er det overhovedet muligt at ‘behandle’ sin hest til en dårligere tilstand? At de ting man gør for sin hest for at være hesteejer til ‘UG’, faktisk stiller den i en ringere tilstand på den lange bane.”

Ja, det er det!

Hyppige behandlinger fjerner symptomer

Heste der har behov for kropsbehandling hyppigt for at kunne fungere, bør give anledning til undren. Ingen velfungerende hest er eller bør være afhængig af behandlinger hver uge, hver 14. dag eller på månedsbasis, for at være velfungerende.
Et sådan behov vil indikere, at du har et andet, og formentligt mere alvorligt, problem under overfladen hos din hest, som vedligeholdes og ‘skjules’ af hyppig symptombehandling.

Begynder du ikke at lede efter årsagen til, at din hest er blevet “behandlingsjunkie”, og fortsætter du med hyppigt at fjerne symptomer, så skal resultatet nok komme frem af sig selv – oftest i form af overbelastningsskader!

Symptomer – årsag – behandling

Lad os se lidt nærmere på en metafor, der giver rigtig god mening i forhold til at forstå sammenhængen mellem symptomer, årsag og behandling.

Forestil dig en medarbejder på et kontor, som hver dag sidder i en uhensigtsmæssig arbejdsstilling. Efter en periode vil medarbejderen begynde at få spændinger og smerte i nakke og skuldre oftest efterfulgt af hovedpine. Mange vil i den situation opsøge eksempelvis en massør, som kan afhjælpe smerten.

“Kontinuerlig symptombehandling er som at pille batterierne ud af en røgalarm – brænder det, bliver du ikke advaret om, at en uhensigtsmæssig tilstand er ved at udvikle sig, og kan derfor heller ikke handle på det”

Symptomerne fra de ømme og smertefulde skuldre kommer igen indenfor en kort periode. Medarbejderen besøger igen massøren og får også denne gang en god effekt – smerten afhjælpes.
Det er oftest her, at det kan virke logisk, at få en fast aftale til behandling med kort interval, for at undgå smerten og derved kunne arbejde smertefrit (symptomfrit).

Men…
Det er nu den vigtige pointe kommer!

Medarbejderens ømme skuldre og nakke, kommer et sted fra. Det er forårsaget af ’noget’. I dette tilfælde den uhensigtsmæssige arbejdsstilling og formentlig også en stor muskulær ubalance.
Bliver medarbejderen ved med at gå til behandling for symptomerne, uden at ændre på årsagen – den uhensigtsmæssige arbejdsstilling, så vil problemerne i nakken fortsat eksistere og samtidig sprede sig videre til kompensationer andre steder i kroppen.
På den lange bane, det ikke unormalt at der begynder at opslå uoprettelige slid forandring på ryghvirvler, forandringer på discus osv.

Hestekroppen er ikke anderledes når det kommer til sammenhæng mellem symptomer og de reelle problemer. Fordi hesten ikke selv kan fortælle os, hvordan symptomerne har udviklet sig, hvad der fremprovokerer dem m.v., er vi som ryttere nødt til at mærke og holde øje for den – og dét kan være svært!

Toppen eller bunden af isbjerget?

Det som langt de fleste hesteejere reagerer på er hestens adfærd: når den siger fra, bliver sur eller bare ikke er “sig selv”.

Det er naturligt for os at sætte adfærd og smerte i relation til hinanden – både den ene og den anden vej. Derfor vil mange også forvente at hesten er tip top, hvis den ikke reagerer og siger fra.
– Sådan er det bare ikke altid!

For der er flere symptomer end “bare” adfærd, som kan fortælle os, når hestekroppen langvarig eller pludseligt er begyndt at bevæge sig uhensigtsmæssigt og med øget risiko for skader. Derfor er det vigtigt, at du som hesteejer også lærer at “læse din hest”, på andre måder end adfærd. På den måde kan du spotte de problemer, der ligger under overfladen.

Bevægelsesproblemer i hestekroppen

Isbjerget – hestens symptomer og årsagssammenhænge

Toppen‘s tilstedeværelse over overfladen er ikke til at tage fejl af – præcis ligesom de tydelige symptomer, som din hest kommer med, når den siger fra. De symptomer vi ser her er dem, hvor man ikke er i tvivl om at et problem er tilstede, og dermed også at noget må gøres. Heste der eksempelvis siger fra, bukker, slår fra eller bliver voldsomt stive i kroppen.

Under overfladen derimod, er de problemer som hesten ikke nødvendigvis viser med tydelig adfærd endnu. Problemerne er somregel på et stadie, hvor hesten godt kan cope med dem ved at kompensere andre steder i kroppen. Med den copingstrategi, kan hesten i langt de fleste tilfælde stadigvæk godt løse de opgaver du stiller den i ridningen – dog oftest med ringere kvalitet, som første (u)tydelige symptom!

Udfordringen med de bevægemæssige problemer der ligger under overfladen, og dermed også under under ‘radaren’ for , hvad de fleste hesteejere opfanger, er at de kan få lov at ligge og ulme og udvikle sig i længe uden du nødvendigvis er klar over at de eksistere.

Det giver en virkelig fin grobund for især ”pludseligt” opståede overbelastningsrelaterede skader.

Fagpersoner kan spotte problemer i den tidlige fase

De udfordringer hesten har under overfladen, vil altså være svære for dig som hesteejer at spotte, og dermed også at reagere på. Det er derfor her, at du har brug for dine hestefagpersoner! Som fysioterapeut, sadelmager, dyrlæge smed osv. er vi hver især uddannet til at spotte selv de tidlige ubalancer, som ligger og ulmer under overfladen.

En af de ting jeg som fysioterapeut især er opmærksom på, er hestens muskulatur og kropsholdning, da dette vil være et resultat af, hvordan hesten bruger sig både i stilstand og bevægelse – men også hvordan den kompenserer! For meget muskelmasse nogle steder og for lidt andre, vil være en af de første indikationer på, at hesten ikke bruger sin krop hensigtsmæssigt, og derved også at uhensigtsmæssig belastning af hele bevægeapparatet er i fuld gang.

I takt med at hesten får sværere og sværere ved at kompensere, vil tydelige symptomer begynde at vise sig. Når de kommer frem, er det vigtigt at huske at der altid er mere under overfladen – også selvom din hest ikke råber højt om det!

Sådan undgår du, at din hest bliver behandlings-junkie

Hvorfor bliver din hest behandlet?
Har du en hest der er i behandlingsforløb, er det alfaomega at du er klar over hvorfor din hest har behov for hjælp, og ved hvad du skal arbejde på for, at den kommer i bedre balance og i højere grad “kan klare sig selv.”

Du er måske klar over, at hesten “låser i lænden”, “bliver stram i skulderen, nakken” osv.

Men hvad gør, at det sker? Hvad er den stramme låste lænd et udtryk for? Og hvad er planen for at få ændret på det, og for at hjælpe til det ikke kommer igen?

Det er altsammen spørgsmål, som der i ethvert behandlingsforløb bør tages stilling til i fællesskab med den fagperson, hvis kompetencer du har tilkaldt. For uden at reflektere over, hvorfor problemet er opstået, er chancen for at du forhindrer det i at komme igen meget lille, og din hest vil blive behandlings ‘afhængig’ for at kunne fungere i hverdagen.

“Vi, de heste professionelle og dig som hesteejer, skal have et større fokus på, hvorfor hestene bliver behandlet, og hvad vi sammen kan gøre for, at de får mindre behov for det”

Arbejd med problemerne inden de kommer tydeligt op til overfladen

Jo skarpere din team af fagpersoner sammen med dig er på, at få arbejdet med din hests bevægemæssige udfordringer ‘under overfladen’ jo større chance er der for en velfungerende hest, som ikke ender i en usund behandlingsjunkie tilstand!

Årsagssammenhænge kan være komplekse, og det i sig selv er bare endnu en grund til, at være nysgerrig på dem.
Vi kan ikke komme udenom, at din hests krop er et resultat af alle de faktorer, som har påvirket den indtil videre – gode som mindre gode.

Som du kan se på illustrationen nedenfor er der flere parametre i spil, når det kommer til hestens bevægemæssige sundhed. Der er mange faktorer at holde styr på – især fordi faktorerne ikke kun påvirker hesten men også hinanden.
Nogle af faktorerne vil du selv kunne opdage symptomerne på, andre kan du opdage ved hjælp af dine hestefagpersoners kompetencer.

Når du er klar over, hvad der påvirker netop din hest i en negativ retning, kan du have en øget opmærksomhed omkring det. Den viden muliggør at have en specifik og veltilrettelagt handlingsplan for din hest bevægemæssige velbefindende: Det kan være du skal have sadelmageren forbi, at der skal trænes anderledes eller på andre måder justeres i de påvirkende faktorer.
Et sådan setup omkring din hest, vil være medvirkende til at sikre at den hele tiden er i en mest muligt fysisk og mentalt balanceret tilstand, hvor den samtidig er mindre disponeret for belastningsproblemer og skader.

Hestens bevægemæssige sundhed påvirkes af mange faktorer