Vi kan behandle heste som ikke fungerer i deres krop, få ordnet sadel, rettet vores egen krop, ordnet tænder etc., på vejen til en mere velfungerende hest. Men vi skal huske at hestens allerførste møde med underlaget i bevægelse, er dens hove.

Hovene er med til at afgøre, hvordan den naturlige belastning der sker gennem hestens krop, forplanter sig videre i kroppen. Det i sig selv, gør hovene til en enormt vigtig del af hestens mulighed for at have en sund og velfungerende krop, og derfor også en faktor som altid er værd at have med i betragtningen, når vores heste ikke fungerer som de skal.

En hov i ubalance vil påvirke resten af hesten

Når hoven ikke er i balance, vil det skabe et øget stress på senerne. Man ved blandt andet at for hver ekstra centimeter tålængde, opstår der 50 kg ekstra belastning på senerne i benene. Musklerne er via sener, forbundet til skelettet og de påvirker derfor alle hinanden.

Det betyder at når der er ekstra stress på senerne, vil der selvsagt også komme det i muskulaturen og derved resten af kroppen. Derfor kan vi ikke forvente at en hest med ubalancerede hove, på optimal og sund vis, kan gå til ridning uden eksempelvis at få overbelastningsskader i senerne eller ‘bare’ låsninger og ondt i kroppen.

Investér i godt håndværk

Du kan nok regne ud, at det derfor ikke helt ligegyldigt, hvor ofte og hvem du har til, at ordne din hests hove, hvis du vil have en sund og holdbar hest. Alle heste er forskellige, men de har dog ét behov til fælles – En super dygtig smed!

Invester det, som det koster at få et godt håndværk udført. Hold de intervaller, som smeden vurderer er det allermest optimale for netop din hest. På den måde undgår du at din hesten kommer i ‘yderstilling’ og belaster sin krop unødvendigt.

Så er du en af dem, der trækker den liiige til den sidste – så er det tid til nye vaner.